Visst älskar vi alla en del böcker och filmer som utspelar sig under en viss årstid eller högtid? Att rama in sin berättelse med hjälp av dessa känsloframkallande sammanhang kan vara riktigt smart, så i det här avsnittet pratar vi om hur våren, sommaren, hösten, vintern och deras respektive högtider kan användas för att ge liv, form och färg åt våra manus. Och missa inte dagens stora nyhet, som är att ett förlagsavtal skrivs på mitt under sändning! :-)
Hur gör man för att anslaget, inledningen, ansatsen eller början på ens bok ska bli såpass intressant att läsarna fångas och fortsätter vända blad? Ja, kärt barn har många namn, men i det här avsnittet går vi en gång för alla igenom detta helt centrala område. Vad är anslag? Vad ska man tänka på när det gäller anslaget? Hur kan det bli fel? Vad menas med att anslaget innebär ett kontrakt med läsarna? Vi diskuterar dessa saker och tar upp exempel från litteraturens magiska värld.
I detta andra avsnitt av ämnet huvudhandlingar, parallellhandlingar, bihandlingar talar vi om alla fällor som finns och hur vi undviker att hamna i dem. Vi avhandlar filmerna Love Actually och Titanic, och jämför med mästerverket Doktor Glas. Vi funderar kring våra egna manus, och i boktipsen för dagen flyr vi till Indokina och till ett testamente som vänder upp och ner på allt. Mycket nöje!
I detta första avsnitt av ämnet huvudhandlingar, parallellhandlingar, bihandlingar fokuserar vi främst på att definiera dessa begrepp. Vi ger exempel från böckernas och filmernas värld, och vi pratar om de vanligaste nybörjarfelen som folk gör. Johannes svär även ordentligt i kyrkan när han kritiserar två av världslitteraturens ansedda mästerverk. Och Pia berättar vem hon festade med på Bokmässan. :-)
Vi pratar om pacing, eller tempo, eller vad sjutton det nu ska kallas! :-) Det hela går hur som helst ut på att man på olika sätt kan och bör variera tempot i sitt manus. Men hur gör man? Vilka tekniker och verktyg finns? Och vilka är bäst?
Vi diskuterar och ger vår syn på avsnitten 4, 6 och 7 av podden The Bestseller Experiment, som är en podd där det fullkomligen regnar bra skrivtips och råd. Vi diskutera bland annat röst, hur man förbereder sig för framgång, att älska skrivprocessen, att skriva i olika genrer, nybörjarmisstag, skrivandets ensamhet, introverta vs. extroverta författare, det viktigaste hos en romanfigur, författares egon och vad man gör när man fastnar och inte kommer vidare i sin text.
Vi diskuterar och ger vår syn på de tre första avsnitten av podden The Bestseller Experiment, som är en podd där det fullkomligen regnar bra skrivtips och råd.
Vad får oss att tycka att en bok är så spännande att vi inte lägger den ifrån oss? Vad får oss att vända blad? I det här avsnittet går vi igenom ett antal punkter och tips, som vid rätt hantering gör det närmast omöjligt för en läsare att inte gripas av stark spänning. Mycket nöje!
En boks längd kan vara helt avgörande för dina chanser att tas upp av en agentur eller ett förlag. Hur gör du för att öka dina chanser? Hur många ord ska manuset vara på? Hur långa bör kapitlen vara? Och missa inte Pias stora och glada nyhet angående hennes eget manus!
Vad betyder "Kill your darlings?" Varför ska man döda sina älsklingar? Är det inte just dem som man ska behålla? Vi reder ut och går till botten med detta mytomspunna begrepp. Det är inte för inte som det är ett av världens mest berömda skrivartips. Mycket nöje!
Kritik. Detta fruktansvärda, underbara ord. Hur ska man hantera positiv kritik och hur undviker man att ödeläggas av negativ sådan? Vi hjälper dig att förstå varför vi reagerar som vi gör och hur man kan tänka för att bli bättre på att ta kritik, oavsett vad den består i. Lyssna nu ordentligt, och tänk på att ditt manus faktiskt har stora brister, eller, vi menar styrkor förstås ... :-)
Aristoteles verk "Om diktkonsten" är föregångaren till alla våra moderna böcker om dramaturgi. Vi pratar om boken och analyserar hans visdom. Håller vi med honom om allt eller inte? Finns det några guldkorn i hans text som vi inte har tänkt på, och som vi kan använda oss av för att förbättra våra egna manus?
Hur skriver man mästerlig dialog? Vilka är knepen? Vad ska man undvika? Vi går igenom Pias bästa tips och jämför dem med en annan skrivarbloggs bästa tips. Vem vinner? :-) I dagens avsnitt berättar även Johannes om alla svar som han har fått från agenter, och Pia berättar om sitt nu färdigställda manus och planerna för det. Mycket nöje!
Varför, hur och när ska man göra research? Spelar genren någon roll? Ska man helst gräva där man står eller kasta sig ut i det okända? Vi pratar om våra egna positiva erfarenheter och vilka de vanligaste fallgroparna är. Och missa inte berättelsen om vad som hände när vi gick ut på krogen för att Pia (i researchsyfte) skulle ragga på okända män!
Vad är humor? Vad är komedi? Vad är roligt? Och hur kan man skriva för att få läsaren att dra på mungiporna? I det här avsnittet pratar vi om hur man skriver roligt, vilket har blivit alltmer populärt på senare år. Skratta loss med oss i detta tjugosjunde avsnitt, där vi även för första gången läser lite längre utdrag ur våra egna romanmanus.
"Hur sjutton ska jag börja mitt manus?" Det är en fråga som många har ställt sig många gånger. Snart behöver dock ingen ställa sig den igen. Efter träget arbete har Skrivdrömmar nämligen funnit svaret. Missa inte detta avsnitt, som nog är ett av våra mest informativa hittills.
Hur kan man använda kroppsspråk för att levandegöra sina romanfigurer? Vad är viktigt att tänka på, och vad bör man undvika? Och tror ni att Pia vågar genomföra sin spännande research? :-) Missa inte detta vårt första avsnitt 2018, som även har ett helt nytt inslag efter våra boktips och bästa tips. Mycket nöje!